Kattenvoer – Wat eten Katten?

Kattenvoer

Katten zijn voornamelijk vleeseters die van nature kleine prooien, zoals vogels en insecten, eten voor hun essentiële eiwitten, vetten en vocht. Modern kattenvoer varieert van droog- en natvoer tot rauwvoer, waarbij het belangrijk is om een uitgebalanceerd dieet te bieden dat hun specifieke voedingsbehoeften dekt. Buitenkatten vullen hun dieet vaak aan met gejaagde prooien, wat extra stimulatie biedt maar ook risico’s met zich meebrengt.

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren ter wereld, geliefd om hun onafhankelijkheid, speelsheid en charme. Als katteneigenaar wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je kat de best mogelijke zorg en voeding krijgt. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van katten, hun natuurlijke eetgewoonten, en vertellen we je alles over kattenvoer.

De oorsprong van katten

De domesticatie van katten begon duizenden jaren geleden in het Midden-Oosten. De wilde voorouders van onze huiskatten zijn de Afrikaanse wilde katten (Felis silvestris lybica). Deze katten begonnen zich te associëren met menselijke nederzettingen omdat ze werden aangetrokken door de overvloed aan prooien, zoals muizen en ratten, die zich ophielden rond graanopslagplaatsen.

Van wilde kat naar huisdier

Door de eeuwen heen ontwikkelde zich een symbiotische relatie tussen mensen en katten. Mensen waardeerden katten vanwege hun vaardigheid in het vangen van ongedierte, terwijl katten profiteerden van de bescherming en de voedselbronnen die menselijke nederzettingen boden. Deze wederzijdse voordelen leidden tot de domesticatie van katten. Tegenwoordig zijn katten geliefde huisdieren in huishoudens over de hele wereld.

Wat katten van nature eten

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun dieet voornamelijk uit vlees moet bestaan. In het wild jagen katten op kleine dieren zoals vogels, muizen, en andere kleine zoogdieren. Hun dieet is rijk aan eiwitten en vetten, en bevat weinig koolhydraten.

Naast hun voorkeur voor vlees kunnen katten ook insecten eten, vooral als ze buiten rondlopen. Insecten zoals krekels, sprinkhanen en motten kunnen een bron van eiwitten en andere voedingsstoffen zijn voor katten. Het eten van insecten kan bijdragen aan de natuurlijke jachtinstincten van je kat en biedt een interessante aanvulling op hun dieet.

Essentiële voedingsstoffen in het natuurlijke dieet

 1. Eiwitten: Katten hebben een hoog eiwitgehalte nodig in hun dieet. Eiwitten leveren essentiële aminozuren zoals taurine, arginine, en lysine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart, de ogen en de spieren.
 2. Vetten: Vetten zijn een belangrijke energiebron voor katten en bevatten essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, dat katten niet zelf kunnen aanmaken.
 3. Water: Katten halen een groot deel van hun vocht uit hun voedsel, vooral als ze prooidieren eten die een hoog vochtgehalte hebben.

Modern kattenvoer

Hoewel katten in het wild een dieet van verse prooien eten, hebben gedomesticeerde katten een andere voedingsbehoefte ontwikkeld, grotendeels beïnvloed door wat wij hen aanbieden.

Commercieel kattenvoer

De meeste katteneigenaren voeden hun katten met commercieel kattenvoer, dat verkrijgbaar is in verschillende vormen:

 1. Droogvoer (brokken): Droogvoer is handig en kan langere tijd worden bewaard zonder te bederven. Het bevat echter minder vocht dan natvoer, wat kan bijdragen aan uitdroging en urinewegproblemen bij sommige katten.
 2. Natvoer (blikvoer): Natvoer heeft een hoog vochtgehalte, wat helpt om de kat gehydrateerd te houden. Het is vaak aantrekkelijker voor kieskeurige eters, maar kan duurder zijn dan droogvoer.
 3. Rauwvoer (BARF – Biologically Appropriate Raw Food): Sommige eigenaren kiezen ervoor hun katten rauw vlees te voeren om dichter bij het natuurlijke dieet van de kat te blijven. Dit vereist zorgvuldige planning en voorbereiding om te zorgen dat het dieet in balans is en geen ziekteverwekkers bevat.

Zelfgemaakt kattenvoer

Sommige eigenaren kiezen ervoor zelf kattenvoer te maken. Dit kan echter risicovol zijn als het dieet niet goed uitgebalanceerd is. Het is essentieel om advies in te winnen van een dierenarts of een voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat zelfgemaakte voeding alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat.

Voeding en Gezondheid

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Onvoldoende of onevenwichtige voeding kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Veelvoorkomende voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen

 1. Obesitas: Overvoeding en een gebrek aan beweging kunnen leiden tot obesitas, wat weer kan leiden tot diabetes, artritis en andere gezondheidsproblemen.
 2. Urinewegproblemen: Katten die onvoldoende vocht binnenkrijgen, kunnen last krijgen van urinewegproblemen, zoals blaasontsteking of nierstenen.
 3. Tandproblemen: Droogvoer kan helpen bij het verminderen van tandplak, maar het is belangrijk om ook andere maatregelen te nemen, zoals het regelmatig poetsen van de tanden van je kat.

Eetgewoonten van katten die buiten rondlopen

Katten die toegang hebben tot buiten kunnen hun dieet aanvullen met wat ze in de natuur vinden. Dit kan variëren afhankelijk van de omgeving, maar meestal jagen ze op vogels, muizen, en andere kleine dieren.

Voordelen en Risico’s van buiten jagen

 1. Voordelen: Buitenjagen kan bijdragen aan de fysieke en mentale stimulatie van je kat. Het biedt een uitlaatklep voor hun natuurlijke jachtinstincten.
 2. Risico’s: Het eten van wilde prooien kan je kat blootstellen aan parasieten en ziekten. Bovendien kan het jagen op vogels en andere wilde dieren ecologische gevolgen hebben.

Tips voor een gezonde voeding

 1. Kies voor hoogwaardig voer: Let op de ingrediënten en kies voor voer met een hoog vleesgehalte en weinig vulstoffen zoals maïs en soja.
 2. Zorg voor voldoende vocht: Als je voornamelijk droogvoer geeft, zorg dan dat je kat altijd toegang heeft tot vers water. Overweeg ook natvoer of toevoeging van water aan het droogvoer.
 3. Beperk traktaties: Traktaties moeten niet meer dan 10% van het totale dieet uitmaken om obesitas te voorkomen.
 4. Raadpleeg je dierenarts: Regelmatige controles en overleg met je dierenarts helpen om de voedingsbehoeften van je kat te beoordelen en aan te passen indien nodig.

Katten hebben specifieke voedingsbehoeften die voortkomen uit hun oorsprong als obligate carnivoren. Of je nu kiest voor commercieel kattenvoer, rauwvoer, of zelfgemaakte maaltijden, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan eiwitten en vocht. Let ook op hun gezondheid en pas hun dieet aan als dat nodig is. Met de juiste zorg en voeding kun je ervoor zorgen dat je kat een gezond en gelukkig leven leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *