Baardagamen als huisdier

Baardagamen als huisdier

Alles over het houden van Baardagamen als huisdier

Baardagamen, ook wel bekend als Pogona’s, zijn fascinerende en populaire reptielen die steeds vaker als huisdieren worden gehouden. Met hun unieke uiterlijk en interessante gedrag kunnen baardagamen een geweldige toevoeging zijn aan je huis. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over het houden van baardagamen als huisdieren, van de aanschaf en adoptie tot voeding, verzorging en huisvesting.

Aanschaf en Adoptie van een Baardagaam

Voordat je een baardagaam als huisdier aanschaft, is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar hun behoeften en vereisten. Baardagamen kunnen gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij gespecialiseerde dierenwinkels, kwekers en online bronnen. Het is echter aan te raden om een baardagaam te adopteren in plaats van er een te kopen. Er zijn verschillende reptielenopvangcentra waar je kunt informeren naar baardagamen die een nieuw thuis nodig hebben. Door te adopteren geef je een baardagaam een tweede kans en help je bij het verminderen van de vraag naar gekweekte exemplaren.

Voeding: wat eet een Baardagaam?

Baardagamen zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig om gezond te blijven. Hun dieet bestaat hoofdzakelijk uit insecten, zoals krekels, sprinkhanen en zijderupsen. Daarnaast hebben ze ook behoefte aan groenten en fruit, zoals boerenkool, wortelen, paprika en bessen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel goed wordt gedust met calcium- en vitaminesupplementen om tekorten te voorkomen. Jonge baardagamen hebben dagelijks voeding nodig, terwijl volwassenen om de dag kunnen worden gevoerd.

Verzorging – Tips & Tricks

Baardagamen vereisen regelmatige verzorging om gezond te blijven. Het is essentieel om een warmtelamp en een UVB-lamp in het terrarium te hebben om de juiste temperatuur- en lichtomstandigheden te bieden. De temperatuur in het terrarium moet variëren tussen 35-40°C aan de warme kant en 24-29°C aan de koele kant. Ze hebben ook een plek nodig om te zonnebaden, waar de UVB-lamp van pas komt. Regelmatige reiniging van het terrarium is belangrijk om een ​​hygiënische omgeving te behouden.

Huisvesting – Terrarium

Het terrarium voor een baardagaam moet groot genoeg zijn om voldoende ruimte te bieden voor beweging. Een volwassen baardagaam heeft minimaal een terrarium van 120x60x60 cm nodig. Het terrarium moet worden ingericht met schuilplaatsen, klimtakken, rotsen en substraten zoals zand of reptielensubstraat. Zorg ervoor dat het terrarium goed geventileerd is en dat de luchtvochtigheid op het juiste niveau wordt gehouden. Een onderschotel voor water moet aanwezig zijn, hoewel baardagamen meestal niet veel drinken.

Hantering en Sociaal Gedrag

Baardagamen zijn over het algemeen tamme reptielen en kunnen goed wennen aan hantering door hun verzorgers. Het is belangrijk om ze voorzichtig op te pakken en te ondersteunen om stress of letsel te voorkomen. Begin met korte sessies van hantering en verleng deze geleidelijk om ze te laten wennen aan menselijk contact. Baardagamen zijn solitaire dieren en moeten niet gehouden worden met andere baardagamen, tenzij voor fokdoeleinden.

Conclusie

Het houden van baardagamen als huisdieren vereist toewijding en zorg, maar kan ook een lonende ervaring zijn. Door te zorgen voor de juiste voeding, verzorging en huisvesting kun je een gelukkige en gezonde baardagaam hebben. Vergeet niet om altijd te streven naar ethische aanschaf en adoptie, en raadpleeg een dierenarts met ervaring in reptielen als je vragen of zorgen hebt. Geniet van het gezelschap van je baardagaam en verwonder je over de unieke kenmerken van deze prachtige reptielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *